Het dagelijks leven

La vie quotidienne – het dagelijks leven – is overzichtelijk in de Morvan. Allereerst is daar Moux, het dorpje waartoe Bellevue behoort en dat op slechts tien minuten lopen ligt. Nu ja, naar beneden dan, omhoog duurt twee keer zo lang… Bakker Yann bakt zes dagen per week zijn overheerlijk brood (let op: zondagmiddag dicht en op maandag zelfs de hele dag), dat vanaf halfacht ’s morgens over de toonbank gaat.

En loop je nog een minuutje door, dan kom je bij de buurtsuper van de familie Pin. Zelf zeggen we nog altijd dat we ‘even naar Serge en Giginne gaan’, de grondleggers van de ProxiMarché. Doch dat was de vorige generatie. Dus het is dochter Veronique die het winkeltje nu bestiert en zij garandeert dat je er eigenlijk alles kunt krijgen dat je tijdens je vakantie begeert. Wel even zeggen dat je op Bellevue logeert…

Zoek je een Bourgondische top-wijn? Stap dan voor vijf minuten in de auto, om neer te strijken bij Christophe van La Cave du Ternin in Alligny, die een neus heeft voor alle moois uit de buurt. Wij van Bellevue zijn – om voor de hand liggende redenen – dikke vrienden met Christophe (het enige telefoonnummer dat ik uit mijn hoofd ken is dat van hem), dus als je wilt kunnen we wellicht een proeverij bij hem organiseren.
Cave Du Ternin, Alligny-en-Morvan

Rijd je nog tien minuten door, dan kun je meteen serieuze boodschappen doen. In Saulieu (15 km) om precies te zijn, waar supermarché Bi1 (spreek uit: bien) alles verkoopt dat Frankrijk zo speciaal maakt: olijfolie van Puget, gekonfijte eendendijen in blik, zuurkool uit de Elzas en boerderijkippen. Dooie, maar toch. Even intikken op de TomTom:
Rue de l’ingenieur Jean Bertin 40, Saulieu

Moet het een heuse hypermarché worden? Dan gaat de reis naar Autun (30 km), waar Leclerc de grootste grutter is, nota bene gevestigd in het hart van de Romeinse stad. Dus intikken maar weer:
Rue de la Croix Blanche 36, Autun

En als je dan toch in de zetel van keizer Augustus bent, bezoek dan ook de leukste winkelstraatjes, net achter het marktplein. Of struin even door de NOZ, een malle winkel vol hebbedingetjes.
Rue Pernette 4 in Autun

Veel plezier!