Markten

Zeg ‘Frankrijk’ en je denkt aan kleine marktjes met vis en vlees, groenten en fruit, riemen, hoeden, bh’s en anderszins overbodige kledingstukken. Of je mijmert over kraampjes met brocante en antiek: oude vaasjes en potten, verroest gereedschap, commodes en een enkele verdwaalde Van Gogh waarvan je, als je ’m niet hebt gekocht, innig hoopt dat het een reproductie was…

Ieder groter dorp of stadje in de Morvan heeft z’n eigen markt. De leukste nabij en iets verder weg van Bellevue, staan hieronder opgesomd. Over de vide greniers (rommelmarkten) valt weinig te zeggen, omdat elk gehucht z’n eigen puces organiseert op steeds wijzigende dagen. Louter op zondag overigens en dus niet doordeweeks. Daarom wordt jaarlijks een handig boekje uitgegeven, met alle data en gegevens die er toe doen voor brocanteverzamelaars.

Maar gelukkig staan de twee leukste rommelmarkten van het jaar wel vast, zodat je  nu al een van onze huizen kunt boeken om er op tijd bij te zijn. De eerste is die in het Middeleeuwse bergdorpje Mont St. Jean (25 km) op 15 augustus, de dag van Maria-Tenhemelopneming, als pakweg 400 exposanten in alle straatjes en op alle pleinen hun koopwaar uitstallen. De tweede brocantemarkt die vaststaat is die van het eveneens Middeleeuwse Flavigny (van de film ‘Chocolat’), waar het op de derde zondag in oktober feest is. Voor de overige vide greniers verwijzen we naar genoemd gidsje ‘Bourgogne en fêtes’, dat in alle huizen van Bellevue klaar ligt.

Saulieu
De gezellige weekmarkt van Saulieu vindt iedere zaterdagochtend plaats op het stadspleintje tegenover Relais Bernard Loiseau. Onder de platanen vind je kazen, groente en fruit, vers gebakken brood, oesters, worsten en een kraampje waar ze glazen chablis en petit-chablis verkopen. ’s Winters wijken de standhouders uit naar de aanpalende Salle des Fêtes.

Autun
In de stad van keizer Augustus wordt tweemaal per week een markt gehouden. Een kleine uitvoering op woensdagochtend, waarbij vooral in juli en augustus de catacomben onder het gemeentehuis worden bezet door kaasverkopers, groentehandelaren, worstenmakers en poeliers. Buiten deze maanden kun je de woensdag verder vergeten. Op vrijdagochtend kun je de grote versie van dezelfde markt bezoeken, die dan is uitgebreid met kledingverkopers op het plein voor het stadhuis. Verder zijn er kippen van het spit te koop, verse paddenstoelen in het seizoen en uiteraard alle andere heerlijkheden die de Bourgogne zo uniek maken.

Dijon
De levensmiddelenmarkt in Les Halles van Dijon kan iedere dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag tot pakweg 12.30 uur worden bezocht. Op dinsdag- en vrijdagochtend staan rondom de hallen bovendien kraampjes met kleding en antiek. Na afloop van het shoppen kun je eten in een van de tientallen restaurantjes rondom het antieke marktgebouw.

Beaune
In de wijnstad wordt iedere zaterdagochtend een bijzonder levendige markt gehouden. Verse vis, geroosterde hammen, gerookte zalm, morieljes en cêpes, avocado’s, harde worsten, kazen en kruiden worden in grote bergen opgetast. Doe er je boodschappen voor de tweede week op Bellevue en strijk tussendoor neer op een van de vele terrasjes voor een glas witte wijn.

Chagny
De leukste markt van de omgeving vindt iedere zondag plaats in Chagny. Zeker 500 kraampjes met nylons en sardines, knopen en broden, Zwitserse kazen en gebraden eenden, huisgemaakte patés en gebrande noten slingeren zich door de nauwe straten van de stad, die opeens een Zuid-Franse sfeer ademt. Een mooi excuus om na afloop te gaan genieten bij Maison Lameloise*** of bij de brasserie van hetzelfde huis: Pierre et Jean, genoemd naar de grondleggers van het gastronomisch imperium.

Etang-sur-Arroux
Emmaüs is de naam van een keten van kringloopwinkels, opgericht om daklozen werk en onderdak te bieden. In Etang-sur-Arroux (45 km) is een heel groot filiaal gevestigd, waar brocante, soms wat antiek en vooral veel rommel wordt verkocht. Open op woensdag, zaterdag en zondag, steeds vanaf 14.00 uur.
Emmaüs, Rue de Saint-Didier 28, Etang-sur-Arroux

Sasoge
Ook in het gehucht Sasoge bij Arnay-le-Duc (45 km) is een Emmaüs gevestigd. Het aanbod is divers en omdat je daar op het platteland zit, boertiger dan in Etang. Eveneens open op woensdag, zaterdag en zondag, steeds vanaf 14.00 uur.
Emmaüs, Sasoge