Uitjes

Hoe verleidelijk het ook is om op het erf van Bellevue te blijven, soms moet een mens er toch eens even uit. Voor een wandeling door de bossen achter ons huis. Om een museum te bezoeken of te gaan shoppen in de grote stad. Hierbij dus wat tips om de omgeving beter te leren kennen. Over de steden Beaune en Dijon, de musea Bibracte en Alésia en natuurlijk over het eigen Lac des Settons. En niet alle uitjes in één vakantie doen hè, want je moet wat overhouden voor volgend jaar…

Dijon (85 km van Bellevue) is de hoofdstad van de Bourgogne en was dat al in de Middeleeuwen. De hertogen van Bourgondië, onder wie Filips de Goede en Karel de Stoute, woonden immers in de citadel, die er zijn prachtige Palais des Ducs aan dankt. Vóór dit immense paleis strekt zich la Place de la Libération uit, met z’n restaurants en wijnbarretjes, erachter liggen les halles, de overdekte markt met z’n honderden kraampjes vol heerlijkheden.
Kippen uit de Bresse (ingepakt in een smetteloos witte jas van katoen), kazen van alle boerderijen in de omtrek, ganzenlever-voor-wie-het-allemaal-niet-meer-kan-schelen, oesters, warme zuurdesembroden, verse varkenspaté, levende kreeften en krabben, biologische groenten, honing uit de Morvan en kruiwagens vol ander lekkers.

Maar het warenhuis La Fayette is er natuurlijk ook, net als H&M, Bouchara en sinds kort zelfs Bensimon, de ultieme keten voor chique interieurs. Voeg daarbij de kleine boetieks, hoedenwinkels, zaakjes met louter Ierse truien (oké, én whiskey), maisons de moutarde plus parfumpaleizen en het is duidelijk: Dijon is hét Walhalla om te shoppen.

Snuif je liever wat cultuur op? Loop dan met of zonder de kids de zogeheten Uiltjesroute, die je langs alle culturele hoogstandjes van Dijon loodst (Nederlandse routebeschrijving verkrijgbaar bij het toeristenbureau, Rue des Forges 11, pal achter het paleis). Of bezoek de twee belangrijkste musea van de stad:  het archeologisch museum (Rue Dr. Maret 5) en het Musée des Beaux Arts (Rue Rameau 1).

En dan Beaune (90 km), de wijnstad van de Bourgogne. Laat je nou niet verleiden in één van de tientallen wijnwinkels een fles te scoren, want in een toeristenfuik als deze betaal je de wereld. Nee, flaneer liever door de winkelstraten van het stadje, strijk neer op een terrasje, eet een ijsje of vergaap je aan de etalages vol bonbons, charcuterie en patisserie. Voor de kinderen is er de magische draaimolen op la Place Carnot, pal tegenover Bar à Vin 66, waar vandaan je gemakkelijk een oogje in het zeil houdt. En een glas meursault drinkt, vanzelf…

Over kinderen gesproken, een bezoek aan het MuséoParc Alésia in Alise-Sainte-Reine (65 km) is zeer de moeite waard. Het museum verbeeldt de strijd tussen de Galliërs (Asterix en Obelix dus) en de Romeinen onder leiding van Caesar, die juist hier werd beslist. Nou ja, niet in het museum, maar wel in de buurt. Indrukwekkend zijn schijngevechten die de Galliërs en Romeinen buiten, in een nagebouwd fort, elke dag opnieuw weer voeren. Een topattractie voor iedereen!

Heel wat vredelievender is Bibracte (45 km), de Gallo-Romeinse stad uit het begin van de jaartelling. Hier woonden de oorspronkelijke bewoners én hun overheersers zij aan zij, waardoor een bloeiende smeltkroes van culturen ontstond. Totdat keizer Augustus besloot tot de bouw van een nieuwe stad – Augustodonum, het huidige Autun – en Bibracte werd vergeten. Gelukkig herontdekten archeologen de voormalige nederzetting in de 19e eeuw. Sindsdien worden de straten en huizen van Bibracte, waar ooit 10.000 mensen woonden, steen voor steen weer blootgelegd.

En verder? Verder zijn er bedevaartsoorden als Vézelay (60 km) met z’n beroemde, aan Maria Magdalena gewijde basiliek en z’n talloze galeries, kroegjes en terrassen. Er is het Middeleeuwse plaatsje Flavigny-sur-Ozérain (55 km), waar de kaskraker ‘Chocolat’ werd opgenomen en waar de geest van de prachtige Juliette Binoche dus nog rondwaart (nee dames, niet die van Johnny Depp, want die is er helaas nooit geweest…).

Cultuur genoeg dus rond Maison Bellevue, zij het dat de natuur toch de boventoon voert. Zoek die natuur al wandelend in de bossen van de Morvan of hangend aan een van de vele klimwanden in de regio. Beleef die natuur tijdens een rit op een paard door en langs groene weiden, waarin de witte koeien van het ras Charolais liggen te herkauwen. En vind haar tenslotte in alle stilte, rond het Lac des Settons (5 km), het prachtige meer waar je naar hartenlust kunt zwemmen of pootjebaden, waterfietsen of gewoon luieren en lezen.

Met een fles rosé binnen handbereik, want het moet wel Bourgondisch blijven…