Total lock down

Het is even wennen. Anders dan Nederland, heeft Frankrijk besloten per decreet een uitgaansverbod voor alle Fransen uit te vaardigen. Niemand mag het huis uit, om zo een piek in de besmetting met het coronavirus te voorkomen.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Je mag naar je werk, als dat werk tenminste niet ook thuis achter de computer kan worden gedaan. Verder is het toegestaan de deur uit te gaan om boodschappen te doen, als dat het inslaan van levensmiddelen betreft en mits je zo dicht mogelijk bij huis blijft.

Ook als je ziek bent of bijvoorbeeld medicijnen moet halen is het toegestaan op pad te gaan. En wanneer een familielid kwakkelt (wat moet worden aangetoond), kwetsbare mensen moeten worden geholpen of kinderen moeten worden opgehaald of weggebracht, dan mag dat eveneens. Tenslotte kun je van huis om dicht in de buurt en van korte duur te trimmen, maar alleen in je eentje. Het uitlaten van de hond mag trouwens ook.

Het lijkt dus makkelijk je achter deze uitzonderingen te verschuilen. Als je wordt gecontroleerd – er zouden 100.000 extra gendarmes zijn opgeroepen, al heeft niemand enig idee waar die opeens vandaan komen – zeg je immers dat je een boodschapje gaat doen of naar je zieke zus gaat?

Om dat te lastiger te maken, heeft de regering een document opgesteld waarmee je aangeeft waarom je van huis moet: de attestation de déplacement dérogatoire, ofte wel een verklaring tot uitzonderlijke verplaatsing. Je vindt dit document op internet en hoeft het alleen maar uit te printen. En anders kun je het ophalen bij la mairie, het gemeentehuis, zij het dan dat je wel in overtreding bent, omdat je op weg naar die mairie nog geen attestation op zak hebt… Maar dat terzijde.

Dit formulier vul je per keer dat je uit moet in, waarbij je een van genoemde uitzonderingen aankruist om het motief van je uitje aan te geven. Je handtekening gaat eronder, de datum van de uitstap en dan kun je op pad.

En het werkt op dit moment. Geen kip te zien in Moux-en-Morvan – sommigen zullen zeggen dat zulks niet anders is dan normaal – en de bakker en de kaasboerin die duimen staan te draaien in de winkel. De vraag is hoelang de Fransen deze burgerlijke braafheid volhouden. Of ze over een week, als de lente hier goed op gang komt, niet toch naar buiten gaan om eens lekker te wandelen in het bos of een tochtje te maken met de auto…

Gelukkig is het erf van Maison Bellevue ruim en liggen er weilanden en eigen bos rondom waar we de benen kunnen strekken. Maar alleen wij, want gasten kunnen voorlopig helaas niet komen. Tijd om huis en hof des te mooier te maken voor als iedereen weer welkom is. En een goede gelegenheid om eindelijk die vriezer eens leeg te eten…

Facebook
WhatsApp

Recente berichten

Boodschappenlijstjes

Een heerlijk ratjetoe

Bellevue 20.21

In dit rivierenland

Een Schot in de roos

Vriendschap in een glas wijn

De afhaalvakantie

Allons, enfants de la Patrie!

Stress!!!

Het geluk van Eva